Print

Maagdentoren

Let op, omwille van maatregelen ter bestrijding van COVID-19 gelden er specifieke regels voor een bezoek aan de maagdentoren!

In de middeleeuwen lag Zichem aan de grens die het hertogdom Brabant scheidde van het graafschap Loon. Om deze scheidingslijn te beschermen, werd een grenstoren gebouwd op de oever van de Demer. Aan de voet van de toren zijn de muren meer dan vier meter dik. Deze reus was niet zomaar een adellijk statussymbool, maar een echte slottoren.

Renier II van Schoonvorst liet de toren bouwen in de veertiende eeuw - zijn wapen siert de sluitsteen van één van de gewelven. Hij was niet alleen heer van Zichem, maar speelde ook een belangrijke rol aan het hof van de hertog van Brabant. De toren werd ontmanteld toen de Spaanse troepen de stad innamen in de zestiende eeuw, een gebeurtenis die de geschiedenis in ging als het “Bloedbad van Zichem”.

De toren kreeg door de eeuwen heen vele namen. "Mariëntoren" wordt vermeld in de oudste geschreven bron, maar ook "Markentoren" en zelfs "Zichems Biervat" zijn koosnaampjes die de inwoners van Zichem aan het bouwwerk gaven. "Maagdentoren" wordt het vaakst gebruikt. Volgens velen schuilt achter deze naam het tragische verhaal van de dochter van de kasteelheer, die door haar vader in de toren werd opgesloten omdat zij weigerde te trouwen met de man die hij voor haar had uitgekozen.

De naam “Maagdentoren” is ook een geschikt alternatief voor de oudste benaming, een verwijzing naar Maria.

De Maagdentoren werd in 1962 een beschermd monument, maar de tand des tijds had lelijk huisgehouden. In 2006 eiste de hoge leeftijd van het gebouw zijn tol; een gedeelte stortte in.

Na de nodige stabiliteitswerken om verder instortingsgevaar te voorkomen volgden onderzoeken met het oog op het behoud van het monument. De Maagdentoren verkeerde in zeer slechte toestand, maar de oorspronkelijke bouwmaterialen beperkten de mogelijkheden. Het uitgangspunt voor de restauratie was bescherming van het authentieke gedeelte en toegankelijkheid.

De middeleeuwse muren kregen een coating als bescherming tegen weer en wind. Een moderne gevel vervangt het ingestorte gedeelte en versterkt het geheel. Deze aanvulling bevat de trap naar het uitkijkplatform bovenop de toren. Het restauratieproces verliep moeizaam, de ligging van het monument maakt het immers moeilijk bereikbaar voor zware of grote transporten. Op 13 september 2015 - Open Monumentendag - werd de toren feestelijk ingewijd. 

Het lange wachten wordt beloond! Bovenop de toren wacht een wijds uitzicht over de Demervallei, kom jij ook een kijkje nemen?

Waar?

Maagdentoren
Markt z/n (volg de toegangsweg naast het historische Tolhuis)
3271 Zichem

Openingsuren

Van juni tot en met september is de maagdentoren te bezoeken op zaterdagen, zondagen en feestdagen. Let op, er gelden strikte regels!

Reserveer liefst op voorhand een tijdslot:

 • De maagdentoren bezoeken is alleen mogelijk na reservatie via ticketmatic.
 • Je kan reserveren in tijdsloten van maximum 15 minuten.
 • Per tijdslot van 15 minuten mogen er maximaal 15 mensen binnen in de toren .
 • De prijs van een ticket bedraagt 0 euro. Toegang tot de toren blijft gratis.
 • Je contactgegevens (naam, telefoonnummer en e-mailadres) worden geregistreerd. Wij bewaren deze gegevens maximaal 14 dagen in kader van contactopvolging.

Bescherm jezelf en anderen:

 • Ontsmet bij het binnenkomen van de toren je handen met alcoholgel. Er is alcoholgel aanwezig.
 • Bewaar 1,5 meter afstand.
 • Draag een mondmasker. Dit is niet verplicht voor kinderen onder de 10 jaar.
 • Kan je geen mondmasker dragen, toon je dit aan door een origineel medisch attest. In dit geval kan je het museum enkel alleen bezoeken. 
 • Eten en drinken is niet toegestaan in de Maagdentoren.
 • Voelt je je onwel, annuleer dan je bezoek via de dienst toerisme: toerisme@scherpenheuvel-zichem.be.
 • Test je positief op COVID-19 na een bezoek aan de toren, meld dit dan aan de COVID-coördinator: klaas.vandoorne@scherpenheuvel-zichem.be

Plan je een bezoek op een weekdag? Je kan de toren eventueel bezoeken onder begeleiding van een gids. Neem hiervoor contact op met de dienst toerisme, 013 77 20 81, toerisme@scherpenheuvel-zichem.be