Onze-Lieve-Vrouwebasiliek Scherpenheuvel

Scherpenheuvel is één van de meest bekende en drukst bezochte bedevaartplaatsen in België. Met de bouw van deze prachtige barokbasiliek werd in 1609 begonnen onder impuls van de aartshertogen Albrecht en Isabella, volgens plan van de hofarchitect Wenceslas Cobergher. De basiliek werd gewijd in 1627 en is het eerste barokgebouw in de Zuidelijke Nederlanden. Dit barokke bouwwerk uit witte ...

Scherpenheuvel is één van de meest bekende en drukst bezochte bedevaartplaatsen in België. Met de bouw van deze prachtige barokbasiliek werd in 1609 begonnen onder impuls van de aartshertogen Albrecht en Isabella, volgens plan van de hofarchitect Wenceslas Cobergher. De basiliek werd gewijd in 1627 en is het eerste barokgebouw in de Zuidelijke Nederlanden.

Dit barokke bouwwerk uit witte zandsteen en bruinrode ijzerzandsteen, wordt gedomineerd door een koepel zonder lichtopeningen, die belegd is met lood en versierd met 298 zevenpuntige vergulde sterren. De zijkapellen die de koepel tot op halve hoogte flankeren, zijn uit ijzerzandsteen gebouwd. De aangebouwde vierkante toren bevat vier verdiepingen en kreeg nooit de voorziene koepelbekroning.
De kerk bevat verschillende merkwaardige kunstwerken, waaronder 17de-eeuwse beelden, een doopvont uit 1610 en een witmarmeren Christushoofd uit de 17de eeuw. Boven het altaar prijkt het miraculeuze beel van Onze-Lieve-Vrouw.
Rond de basiliek ligt een ommuurd, stervormig park, waar tussen 1842 en 1850 een kruisweg werd aangelegd. Een 17de-eeuws arcadegebouw gaf vroeger toegang tot het oratorianenklooster, dat vrijwel volledig verloren ging in de Franse Revolutie. De restanten werden als pachthoeve ingericht.
Boven de arcaden ligt nog een gang die het klooster met de sacristie verbond. Deze 17de-eeuwse barokgang werd in 1947 hersteld en ingericht als tentoonstellingszaal. Een doorgedreven restauratie volgde in 1998-1999.

Waar
Onze-Lieve-Vrouwebasiliek Scherpenheuvel
Rozenstraat -, 3270 Scherpenheuvel
Wanneer
open alle dagen van 08:00 tot 19:00
Prijs
gratis
Contact
Telefoon: +32 13 771496
Thema
Erfgoed