Print

Aansluiting openbare riolering

Sinds 1 januari 2020 is de gemeente Scherpenheuvel-Zichem toegetreden tot Riopact, het samenwerkingsverband tussen De Watergroep en Aquafin, dat steden en gemeenten helpt bij de uitbouw van hun rioleringsbeheer. Deze nieuwe samenwerking brengt wat wijzigingen met zich mee.

U kan terecht bij Riopact voor een aansluiting, afsluiting of afkoppeling van uw riolering. Op hun website www.riopact.be vindt u alle informatie over de regelgeving op afkoppelen, keuren, e.d. van de privéwatertoevoer.   

Huisaansluitingen worden dus niet meer gerealiseerd door onze uitvoeringsdienst. Vanaf nu dient u hiervoor zelf een aanvraag te doen bij Riopact. Dit kan door:

  • het online formulier in te vullen
  • het aanvraagformulier met digitale invulvelden ingevuld door te sturen naar rioolaansluiting@riopact.be.

Online is er een digitaal formulier beschikbaar voor het invullen van een aanvraag tot rioolaansluiting via volgende link: https://www.riopact.be/rioolaansluiting/.

Bij de aansluiting van uw privéwaterafvoer op de riolering moet u die vóór de eerste ingebruikname laten keuren. De verplichte keuring geldt bij de aansluiting op het rioleringsstelsel van een nieuwbouw, bij een eerste aansluiting van een bestaande woning, bij grote werken aan je leidingnet voor de afvoer van afvalwater en/of regenwater, bij renovatie van een woning en op verzoek van de gemeente na vaststelling van een inbreuk op de gelijkvormigheid. Ook bij de aanleg van gescheiden riolering op het openbaar domein met de verplichting om regenwater af te koppelen op het privédomein is een keuring verplicht.

Vraag jouw keuring aan via het online formulier.

De septische tank is verplicht in alle gebieden van het goedgekeurd zoneringsplan, inclusief in het centraal gebied.

Het reinigen van rioolkolken, ontstoppingen e.d. zijn eveneens ten laste van de nieuwe rioolbeheerder. Een interventie kan aangevraagd worden via: interventie@riopact.be.

Voor algemene vragen kan u terecht op het nummer 02 238 94 25 of via info@riopact.be.                     

In het nieuw Algemeen Waterverkoopreglement staan alle rechten en plichten voor de watermaatschappijen, rioolbeheerders en de klanten. Dat reglement geldt sinds 1 juli 2011.
U vindt het Algemeen Waterverkoopreglement op www.vmm.be.