Print

Duurzaam, ecologisch en energiebewust wonen

Het steunpunt duurzaam bouwen van de provincie Vlaams-Brabant verleent duurzaam bouwadvies, maar u mag ook steeds uw vraag stellen aan de mensen van het woonloket. Indien nodig, zullen zij u doorverwijzen.

Er worden bovendien jaarlijks een aantal infoavonden georganiseerd over duurzaam, ecologisch en energiebewust wonen. Informeer hier gerust naar bij het woonloket.

 

Overzicht infosessies voorjaar 2019:

27/03/2019: Infosessie fotovoltaïsche zonne-installatie (PV-panelen): zin en onzin

Op woensdag 27 maart 2019 organiseert Wonen aan de Demer in samenwerking met vzw Dialoog, Infrax en met de steun van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen een infoavond over fotovoltaïsche zonne-installaties (PV-panelen of zonnepanelen).

Een fotovoltaïsche zonne-installatie is een ecologisch en economisch interessante investering. In deze infosessie leer je meer over de onderdelen en werking van een PV-installatie. Je krijgt antwoord op vragen als ‘Wat brengt een installatie op en welke factoren hebben invloed op de opbrengst?’, ‘Hoe groot moet de installatie zijn en hoe integreert je ze in jouw dak?’, ‘Hoe herken je een kwalitatieve installatie?’, ‘Kan je batterijen koppelen aan een installatie?’, ‘Wat zegt de regelgeving over PV-installaties?’

Deze infosessie vindt plaats om 19u30 in het Capucienenklooster (stadspark Aarschot). Deelname aan de infosessie is gratis. De contactpersoon voor meer informatie en inschrijvingen is Sarah Lambrechts van het woonloket (0471/ 85 03 76). Je kan ook inschrijven door een mailtje te sturen naar aarschot@wonenaandedemer.be of via de website van vzw Dialoog.

24/04/2019: Isoleren van hellende en platte daken

Op woensdag 24 april om 19u30 organiseert Wonen aan de Demer in samenwerking met vzw Dialoog, Infrax en met de steun van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen een infoavond over het isoleren van hellende en platte daken.

Warme lucht stijgt. Een woning verliest dan ook veel warmte via het dak. Daarom is zowel bij nieuwbouw als bij bestaande woningen een goede dakisolatie een absolute must. Maar een dik isolatiepakket alleen is niet genoeg, een correcte plaatsing is even belangrijk. Je maakt in deze sessie kennis met de principes van correct isoleren. Daarna leer je deze principes toepassen bij zoldervloer- of dakisolatie van hellende daken en bij platte daken.

De infosessie vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis van Scherpenheuvel-Zichem. Deelname aan de infosessie is gratis. Je kan je inschrijven voor deze infosessie via de website van vzw Dialoog, door een mailtje te sturen naar scherpenheuvel-zichem@wonenaandedemer.be of telefonisch contact op te nemen met woonconsulente Jana Vernelen (0496 25 85 20).

04/06/2019 Energiezuinig ventileren

Op dinsdag 4 juni om 19u30 organiseert Wonen aan de Demer in samenwerking met vzw Dialoog, Infrax en met de steun van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen een infoavond over energiezuinig ventileren.

Voor een gezond binnenklimaat, voor de bewoners en de constructie, is ventileren een noodzaak. In deze infosessie kom je te weten wat de meerwaarde is van een gecontroleerd ventilatiesysteem. Regelgeving, werking, eigenschappen en aandachtspunten bij verschillende types (systeem A,C en D) komen aan bod. De nadruk ligt op een goede luchtkwaliteit met zo weinig mogelijk energieverbruik en hoog comfort. Voorbeelden van hoe je de verschillende systemen in een bestaande of nieuwe woning kan integreren geven je inspiratie voor je eigen installatie. Je leert de afweging te maken tussen de verschillende systemen. Je krijgt ook antwoord op vragen zoals: Wat doe je met je dampkap, hoe ventileer je de kelder of zolder.

De infosessie over energiezuinig ventileren vindt plaats in het stadhuis van Diest (Sint-Joriszaal, via zij-ingang). Deelname aan de infosessie is gratis. Je kan je inschrijven voor deze infosessie via de website van vzw Dialoog, door een mailtje te sturen naar diest@wonenaandedemer.be of telefonisch contact op te nemen met woonconsulente Jana Vernelen (0496 25 85 20).

Infoavonden provinciale groepsaankopen

Onze woningen kunnen heel wat energiezuiniger worden, dat staat vast. Met de groepsaankopen voor dakisolatie, zoldervloerisolatie, muurisolatie, beglazing en zonnepanelen geven de provincie Vlaams-Brabant en de Kringwinkel Hageland je graag een duwtje in de rug.

Tijdens de infoavond krijg je uitleg over de groepsaankopen, over premies en leningen, maak je kennis met het aanbod en de prijzen van de aannemers en installateurs van de groepsaankopen en win je advies in voor jouw persoonlijke situatie bij een adviseur van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam bouwen.

Ben je overtuigd dan kan je je ter plekke gratis inschrijven waarna je vrijblijvend een offerte op maat zal ontvangen.

Deze infosessie gaat door op:

  • dinsdag 12 maart om 19u30 in het stadhuis van Diest (Sint-Joriszaal, toegang via zij-ingang), Grote Markt 1 te 3290 Diest
  • dinsdag 23 april om 19u30 in het Capucienenklooster, stadspark Aarschot
  • dinsdag 7 mei om 19u30 in de raadzaal van het stadhuis in Scherpenheuvel-Zichem, August Nihoulstraat 13-15