Print

Internationale reispas

Omschrijving

Een Belgisch paspoort is een document om uw identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kunt u naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over uw identiteit en nationaliteit, uw handtekening en uw foto bevat het ook uw vingerafdrukken.

Het paspoort is:

 • zeven jaar geldig voor volwassenen
 • vijf jaar voor minderjarigen.

U doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Vooraleer u vertrekt, gaat u het best na welke reisdocumenten u nodig hebt voor uw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. U kunt ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Voorwaarden

De pasfoto die u meebrengt moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O). Het is belangrijk dat uw gezicht goed zichtbaar is. U moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).

Als uw pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kunt u geen paspoort aanvragen!

Procedure

http://www.ibz.rrn.fgov.be/fileadmin/user_upload/nl/kaarten/eid/documentatie/2016_Matrice_NL.pdfBelgen die in België wonen, vragen hun internationaal paspoort persoonlijk aan bij het gemeentebestuur van hun woonplaats. Belgen in het buitenland vragen hun paspoort aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar ze zich bevinden.

Vraag uw paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens vijf dagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.

Er bestaat wel een spoedprocedure: als de gemeente de aanvraag voor 15 uur faxt, kan het paspoort zelfs de werkdag na de aanvraag bij de gemeente worden afgeleverd. Die spoedprocedure is wel duurder.

Wat meebrengen?

Voor de aanvraag hebt u volgende documenten nodig:

Bedrag

Normale procedure:

 • de nieuwe reispas wordt 5 werkdagen na het digitaal doorsturen van de aanvraag afgeleverd
 • 76 euro  (volwassenen) - 43 euro (personen < 18 jaar)

Spoedprocedure:

 • de nieuwe reispas wordt 2 werkdagen na het digitaal doorsturen van de aanvraag afgeleverd
 • 251 euro (volwassenen) - 218 euro (personen < 18 jaar)
Meer info

Voor meer info kan u steeds terecht bij volgende personen:

 • Anita Van Haelst: 013 35 24 34
 • Nadia Bruyninckx: 013 35 24 33
 • Natasja Verboven: 013 35 24 35
 • Shiva Afshoon: 013 35 24 50
 • Manuela Veekmans: 013 35 24 36