Print

Vuurwerk

Iets te vieren, Kerstmis, nieuwjaar, ... Voor velen is dit de ideale gelegenheid voor het gebruik van knallers en vuurwerk. Maar opgelet, knallers, wonderkaarsen, vuurpijlen, Romeinse kaarsen en ander vuurwerk bestemd voor verkoop aan particulieren zijn geen speelgoed maar springstoffen die niet iedereen in handen mag krijgen, en ook niet iedereen zomaar en overal mag gebruiken.

Je hebt steeds een TOELATING van de burgemeester nodig om vuurwerk bij je te houden, evenals om het vuurwerk af te steken! Vraag deze toelating dus tijdig (min. 14 dagen op voorhand) aan als je van plan bent om vuurwerk af te steken!
In deze toelating worden beperkingen en voorwaarden opgelegd. Vuurwerk kan immers zeer gevaarlijk zijn als we niet de juiste voorzorgen nemen. Een verkeerd gebruik van vuurwerk kan nare gevolgen hebben, zoals zeer zware brandwonden aan de handen en in het gezicht en kan zelfs een dodelijke afloop kennen.

Wie het vuurwerk afschiet, is er ook verantwoordelijk voor. Hij of zij kan op burgerlijk vlak aansprakelijk worden gesteld voor de schade die wordt aangericht door het afschieten van vuurwerk, los van eventuele strafrechtelijke sancties.
Wees je ervan bewust dat onder andere kinderen en dieren onvoorspelbaar zijn en door het afschieten van vuurwerk kunnen worden opgeschrikt, gewond raken of vreemd reageren. Hou hen dus goed in de gaten. Huisdieren, paarden,... kan je in de nieuwjaarsnacht best op stal laten of binnenhouden om te vermijden dat ze zouden op hol slaan en zo ongevallen zouden veroorzaken.
Een diervriendelijk alternatief voor het traditionele vuurwerk is het geluidsarm vuurwerk. Geluidsarm vuurwerk verschilt van traditioneel vuurwerk doordat de luide knallen bij de ontlading gedempt worden. Geluidsarm vuurwerk biedt een even feestelijk schouwspel maar knalt veel minder hard waardoor het ook het dierenwelzijn ten goede komt.