Print

Erfgoedwandeling Scherpenheuvel: de zevenhoekige stad

Scherpenheuvel is het bekendste bedevaartsoord van Vlaanderen. Het unieke verhaal achter het ontstaan en de groei van stad is velen onbekend. Hoe is het ooit begonnen?

Op een scherpe heuvel in de buurt van Zichem bestond een klein bedevaartsoord, nauwelijks meer dan een kapelletje naast een eik. Aartshertogen Albrecht en Isabella hadden hier even halt gehouden en de kapel bezocht. Wanneer niet veel later een einde komt aan ruim drie jaar bloedvergieten tijdens het Beleg van Oostende, besluiten zij om het bedevaartsplaatsje een duwtje in de rug te geven.

Bovenop de scherpe heuvel stichtten Albrecht en Isabella een zevenhoekige stad omgeven door zeven bastions met als middelpunt een gloednieuwe barokkerk met zeven hoeken. In elk detail kwam het getal zeven terug als eerbetoon aan Maria - Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. De stad kreeg wallen en grachten, maar ze dienden geen strategisch belang. Nee, Scherpenheuvel was een symbool, een bastion van de Contrareformatie.

Een leuke wandeling…

De oude grachten verdwenen, maar straatnamen als Noordervest en Zuidervest geven aan waar de stadskern ooit eindigde. De stadsgrachten hebben het centrum vormgegeven en de erfgoedwandeling volgt grotendeels deze omtreklijn rond de binnenstad. Het traject loopt natuurlijk ook langs de laatste resten van deze vestingwerken.

Bovenop dit stukje van de wallen rond de Oratorianensite loopt vandaag de Rozenkransweg. De vroegere voetweg rond Scherpenheuvel werd in het kader van deze wandeling opnieuw vrijgemaakt voor wandelaars. Op de drie toegangswegen worden de locaties van de vroegere Leuvenspoort, Zichemsepoort en Diestsepoort aangegeven.

Wandelaars krijgen meer informatie over de stad, haar oorsprong en haar geschiedenis aan de hand van zeven borden langs de route. Deze tweezijdige borden lichten altijd twee zijden van het verhaal toe, want in Scherpenheuvel gingen het wereldlijke en het geestelijke hand in hand. Zeven zegels markeren de hoekpunten van het grondplan.

Afstand: 1,6 km

Zoals de naam “Scherpenheuvel” laat vermoeden, biedt onze stad een paar stevige hellingen voor wandelaars. De erfgoedwandeling kent hellingspercentages tussen 5 en 23 procent.

Voor rolstoelgebruikers en minder mobiele deelnemers bestaat er een kortere alternatieve route, die de steilste hellingen links laat liggen.

…met extraatjes

Brochure: “Scherpenheuvel, de zevenhoekige stad”

Deze brochure sluit aan bij de informatie van de borden langs de wandelroute. Dit is geen echo van de infoborden, maar een aanvulling met meer informatie en beeldmateriaal voor geïnteresseerden. Gratis verkrijgbaar bij de dienst toerisme.

Sterrentocht voor kinderen

De “Sterrentocht” daagt kinderen uit om op een speelse manier op zoek te gaan naar de zeven hoeken van Scherpenheuvel. De folder kan je gratis verkrijgen bij de dienst toerisme.

De oplossingen kan je onderaan deze pagina terugvinden.

Luisterwandeling

Zes inwoners vertellen over hun Scherpenheuvel. Ervaar het leven in het bedevaartsoord door de bril van een handvol inboorlingen, elk met een eigen kijk en invalshoek. Beluister de fragmenten thuis of neem ze mee tijdens de wandeling. De mp3-bestanden kan je hier gratis downloaden:

App

De erfgoedwandeling is ook gratis beschikbaar als mobiele applicatie voor smartphones (Android en iOS).