Print

Streetart

De jeugddienst startte in 2020 een streetart project op samen met kunstcollectief Treepack. Op het hoogtepunt van de corona-epidemie konden er geen evenementen en activiteiten georganiseerd worden. Door de annulatie van een aantal grote evenementen (bv. Buitenspeeldag) en de beperkte zomerwerking was er budget vrijgekomen.

Om dit op een nuttige manier te besteden gingen we op zoek naar mogelijkheden die een meerwaarde betekenden voor alle inwoners van de stad, maar waar er toch een uitgesproken link was met jongerencultuur. We lieten ons inspireren door andere steden en gemeentes en kwamen zo terecht bij streetart.

De streetart heeft verschillende doelen.

  • Ten eerste willen we saaie muren die op dit moment onbenut zijn een meerwaarde geven door ze te voorzien van een laag kunst.
  • Ten tweede willen we kunst en cultuur in het algemeen dichter bij jongeren en de inwoners van de stad brengen. Wat is dan beter dan het prominent in het straatbeeld te plaatsen?
  • Tot slot hopen we een nieuwe dynamiek teweeg te brengen op locaties die onder handen zijn genomen.

In 2020 werden op locaties in Scherpenheuvel, Testelt en Keiberg al 3 grote muurschilderingen geplaatst.

In 2021 nam de stad voor het eerst deel aan Tour Elentrik, waarbij vuile, grauwe nutsvoorzieningskasten voorzien worden van een laag kunst. Later dit jaar wordt er nog een extra muurschildering geplaatst in deelgemeente Zichem. Voor dat ontwerp hebben we ons laten inspireren door de geschiedenis van Zichem en de lokale fauna en flora.

In 2022 staan er terug 3 grote muurschilderingen op de planning. Hierover later meer nieuws.