Algemene info

Eind vorig jaar brak in China een nieuw coronavirus (Covid-19) uit. Intussen bereikte het virus ook ons land. De Belgische gezondheidsautoriteiten doen er alles aan om ieders gezondheid te beschermen. 

Heb je nog vragen? Surf naar https://www.info-coronavirus.be/nl/ of bel 0800/14.689.

 

Uitbreiding van de verplichting tot het dragen van een mondmasker

mondmasker

Vanaf 11 juli is het dragen van een mondmasker ook verplicht in winkels en winkelcentra, bioscopen, theater-, concert-, en conferentiezalen, auditorian, gebedshuizen en bezinningsplaatsen, musea, bibliotheken, casino’s en speelautomatenhallen en gerechtsgebouwen (voor de publiek toegankelijke delen).

Meer info

COVID-19-toeslag Groeipakket

kind

Gezinnen die het financieel moeilijk hebben wegens een inkomensverlies door de coronacrisis, kunnen eenmalig een extra ondersteuning van 120 euro krijgen via het Groeipakket. De COVID-19-toeslag kan worden aangevraagd van 15 juni tot en met 31 oktober. 

Meer info

Start verdeling gratis stoffen mondmaskers van de federale overheid

mondmasker

Vanaf maandag 15 juni start de verdeling van de stoffen mondmaskers die de federale overheid ter beschikking stelt aan de inwoners. Je kan ze afhalen bij je apotheek.

Meer info

Inwoners ontvangen mondmaskers in de bus

De stad bestelde voor iedere inwoner ouder dan 12 jaar (geboortejaar 2008 of vroeger) een herbruikbaar textielen mondmasker. Hiermee volgen we de richtlijnen van de federale overheid. ). Kinderen jonger dan 12 jaar moeten volgens de maatregelen geen mondmasker dragen. Tegen het einde van mei, begin juni moet iedereen zijn of haar mondmasker van de stad ontvangen hebben.

Wil jij je steentje bijdragen? Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen met het maken van de allerlaatste pakketjes op donderdag 4 juni.

Meer info

Speelterreintjes terug open voor kinderen tot en met 12 jaar

speelterrein

Vanaf donderdag 28 mei kunnen de allerkleinsten eindelijk weer ravotten in de speelterreinen. Maar ... safety first! De kinderen en hun begeleiders moeten zich wel aan enkele richtlijnen houden: kinderen worden bij voorkeur vergezeld door een begeleider, handen wassen voor vertrek en bij thuiskomst, begeleiders respecteren de fysieke afstandsregels van 1,5 meter tussen elke persoon.

Meer info

Contactonderzoek Covid-19

telefoon

Krijgt u ziekteklachten zoals een aanhoudende hoest, kortademigheid, geur- of smaakverlies, pijn aan de borst? Blijf dan meteen thuis en bel zo snel mogelijk naar de huisarts. Zo kunt u snel getest worden. Blijkt u COVID-19 te hebben, dan zal iemand van het contactonderzoek u bellen vanop het nummer 02 214 19 19 om te vragen met wie u contact hebt gehad. Het is immers mogelijk dat die personen besmet zijn.

Meer info

Verenigingen en jeugdbewegingen kunnen onder strikte voorwaarden take-away organiseren

Lokale verenigingen of jeugdbewegingen hebben vanaf nu de mogelijkheid om een verkoop op poten te zetten waarbij de aangeboden zaken kunnen worden afgehaald. Zo hebben zij de kans om ook in coronatijden hun kas te spijzen.

Meer info

Bewegen Op Verwijzing

Bewegen op verwijzing vrouw

Persoonlijke coaching door een Bewegen Op Verwijzing-coach kan terug sinds 12 mei, zonder verwijsbrief (later in te dienen). Omdat nog niet alle locaties toegankelijk zijn, zijn huisbezoeken en coaching al wandelend ook toegelaten. Beide uiteraard met de nodige voorzorgsmaatregelen: bv beide dragen een mondmasker, 1,5 meter afstand en voor het gesprek de handen wassen.

Meer info

Wie heb ik aan de lijn? Contactopspoorder of fraudeur?

telefoon

Vanaf maandag 11 mei kan je een telefoontje krijgen van een contactopspoorder. Via contactopsporing wil de overheid in kaart brengen wie er mogelijk besmet is met het coronavirus. Hoe weet je zeker dat je een echte onderzoeker aan de lijn hebt en geen fraudeur?

Meer info

Deelname aan een vragenlijststudie over het verlies van een naaste ten gevolge van het coronavirus (COVID-19)

Coronavirus

Het UZ Gent doet een onderzoek om na te gaan hoe nabestaanden van een persoon, overleden als gevolg van COVID-19,  de rouw- en afscheidsperiode beleven. Zeker nu een aantal zaken (afscheid nemen, groeten van het lichaam, deelname aan een afscheidsviering, ...) niet meer vanzelfsprekend zijn. Door het in kaart brengen van het psychosociaal welbevinden, de noden en het rouwproces van de nabestaanden, willen de onderzoekers van UZ Gent inzichten verwerven om aanbevelingen te formuleren rond rouwzorg tijdens een pandemie.

Meer info

Pagina's