Print

Zichem krijgt eigen erfgoedwandeling

In Zichem zijn de eerste werken gestart voor de inrichting van een erfgoedwandeling. Het initiatief kadert in het Landinrichtingsproject De Merode van de Vlaamse Land Maatschappij (VLM), in samenwerking met het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem.

De erfgoedwandeling zet de rijke geschiedenis en het erfgoed van Zichem in de kijker. De bezoekers, zowel jong als oud, zullen hier veel plezier aan beleven. Zo zetten we Zichem nog sterker op de kaart als een plaats waar veel te beleven valt.

De route loopt langs de vele interessante erfgoedplaatsen die Zichem rijk is. De Witte en Ernest Claes nemen de bezoekers op sleeptouw om Zichem te ontdekken. Startplaats en eindbestemming is het station van Zichem. Het is de bedoeling dat de wandelaar op een leuke en creatieve manier meer te weten komt over het erfgoed van Zichem: de Maagdentoren, de markt met kiosk, de Demer en de Demerbroeken, de watermolen, … Er komt ook een wandelbrug over de Demer, die de Hemmekes met het station verbindt.

Onderweg kan de bezoeker kennis maken met heel wat citaten uit het werk van Ernest Claes. Speciaal voor de kinderen worden er heel wat leuke spelelementen ingebouwd.

Er wordt momenteel gewerkt aan de kiosk op de Markt en aan de spoorwegbrug aan de Maagdentoren. Het zijn maar twee van de vele belevingselementen die er zullen komen op het traject van de erfgoedwandeling.

De erfgoedwandeling is een initiatief van de VLM in samenwerking met het stadsbestuur. De kostprijs van de werken bedraagt 445.000 euro, waarvan 70% gedragen door de VLM en 30 % door de stad.

Aan de werken, die naar verwachting zullen afgerond zijn in mei 2021, ging een administratieve en technische  voorbereidingstijd van een zevental jaar vooraf. Onze stadsdiensten en de VLM hebben hier voortreffelijk werk geleverd.