Print

Stad bestelt 40.000 mondmaskers voor haar inwoners

Op vraag van de taskforce bedeelt de stad momenteel gratis mondmaskers aan alle thuisverpleegkundigen, vroedvrouwen, kinesisten, personeel van mortuaria/funeraria en tandartsen, die in Scherpenheuvel-Zichem wonen. Er zijn 50 stuks per persoon voorzien. De huisartsen, woonachtig op ons grondgebied, kregen er al 100 per persoon bedeeld.

De stad zal ook aan alle inwoners een gratis mondmasker bezorgen. Mondmaskers spelen immers een belangrijke rol bij de geleidelijke afbouw van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Samenaankoop via Interleuven

Scherpenheuvel-Zichem stapt, samen met andere gemeenten uit Vlaams-Brabant, in een samenaankoop door de Intercommunale Interleuven van herbruikbare, kwaliteitsvolle en volstrekt veilige stoffen mondmaskers. Aan Interleuven werd het aantal van 40.000 mondmaskers doorgegeven. Wij hopen dat deze zo snel mogelijk kunnen geleverd worden, waarna de stad ze zal verdelen over haar inwoners.

Aan elke inwoner wordt één mondmasker ter beschikking gesteld. De overige maskers zijn o.a. bestemd voor het eigen personeel en als later aan te spreken strategische voorraad voor de bevolking.

Vanaf 4 mei moeten alle reizigers vanaf twaalf jaar die het openbaar vervoer gebruiken hun mond en neus met een mondmasker, sjaal of andere stof bedekken. De mondmaskers, die de stad bestelt via de samenaankoop, zullen tegen die datum allicht niet (allemaal) geleverd zijn. We kunnen in eerste instantie dan ook niet aan iedereen tegelijkertijd een mondmasker bezorgen.

Zelfgemaakte mondmaskers

De stad heeft een beperkte voorraad zelfgemaakte mondmaskers. Inwoners die vanaf 4 mei gaan werken en hiervoor het openbaar vervoer gebruiken, kunnen al een zelfgemaakt mondmasker bekomen. Zij kunnen hiervoor terecht in het Sociaal Huis in Zichem en maken hiervoor eerst een afspraak:

We vragen dat zij hun abonnement van het openbaar vervoer voorleggen en hun werkgever bekend maken.

Wil je zelf een mondmasker maken?

Wij doen nog eens een warme oproep naar onze inwoners om zelf mondmaskers te maken en binnen te brengen in het Sociaal Huis. Zo kunnen we meer mensen helpen zichzelf en anderen te beschermen.

Op www.maakjemondmasker.be vind je een sjabloon dat goedgekeurd is door de FOD Volksgezondheid.