Print

In quarantaine of zelfisolatie?

Het verschil tussen quarantaine en zelfisolatie

Dat tonen we met beelden en filmpjes van 'Wablieft'.

Als je in quarantaine moet gaan, is dat voor een periode van 14 dagen. Op dat moment is er enkel een vermoeden dat je drager van het virus bent, je bent (nog) niet ziek. Je had bijvoorbeeld nauw contact met iemand die positief getest heeft, was in een gebied met hoge viruscirculatie (“rode zone”), of in een oranje zone, waar je deelnam aan “risicovolle activiteiten” zoals familiebezoeken of het nachtleven.

Quarantaine in beeldtaal

Als je gevraagd wordt om in isolatie te gaan, is dat voor een periode van minstens 7 dagen. Dat gebeurt als je ziek bent of een positieve test hebt afgelegd. Vanaf het moment dat de symptomen doorbreken, blijf je niet langer dan 7 dagen besmettelijk.

Zelfisolatie in beeldtaal

Moet ik tijdens de quarantaine bijkomende vakantiedagen opnemen?

Jouw huisarts zal je een quarantaine attest geven, maar dit is geen ziektebriefje. Hiermee kan je aan je werkgever bewijzen dat je in quarantaine of zelfisolatie moet blijven. Telewerken is toegestaan.

Als je niet kan telewerken, kan je een beroep doen op de uitkering voor tijdelijke werkloosheid. Zelfstandigen die door quarantaine of zelfisolatie niet kunnen werken, kunnen een beroep doen op een overbruggingsrecht.

Opgelet: voor essentiële beroepen (vb. mensen in de zorgsector) gelden specifieke regels. Contacteer jouw werkgever.

Ik zit in quarantaine en er is niemand om me te helpen.

Zitten jij of je gezin in quarantaine en is er niemand waarop je beroep kan doen om bijvoorbeeld boodschappen te doen of medicijnen te halen? Bel naar het Sociaal Huis op het nummer 013 77 26 47 of mail naar info@ocmwscherpenheuvel-zichem.be. Al je (hulp)vragen worden er in alle vertrouwelijkheid behandeld.

We roepen iedereen op om zich strikt aan deze maatregelen te houden! Samen tegen corona!