Print

Maart 2020: maand van het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker moedigt mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar  aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Tijdig opsporen is belangrijk.  Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten?
Dat kan heel eenvoudig online én mobiel met:

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden.
Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken. 

In onze gemeente Scherpenheuvel-Zichem liet 66,3 % van de mannen en vrouwen van 53* tot en met 74 jaar zich preventief onderzoeken en zo scoren we hoger dan de  deelname in onze provincie.

We zijn als gemeente trots op dit cijfer en streven ernaar om dit gunstige cijfer te behouden en zelfs nog te verhogen in de toekomst.

* 53 jaar omdat dit cijfers van 2018 zijn

Heb je vragen?

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 160 (bereikbaar tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur), stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be of surf naar https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be

 

Een publicatie van het Centrum voor Kankeropsporing en Logo Oost-Brabant