Print

Laat je screenen op borstkanker

In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met een bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het onderzoek spoort alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar ertoe aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Als we borstkanker tijdig ontdekken, is de kans op een succesvolle behandeling en genezing groter.

Ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen, maar het risico is veel kleiner. Ruim drie kwart van alle borstkankers komt voor bij vrouwen die ouder zijn dan 50.

Scherpenheuvel-Zichem scoort rond het Vlaamse gemiddelde, maar het kan nog beter!

Totale dekkingsgraad (%)
in Scherpenheuvel-Zichem in 2017

Totale dekkingsgraad (%)
in Vlaanderen in 2017

Streefwaarde
totale dekking tegen 2020

64,7 %65,2 %75 %

Hoe kan je deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker?

Dat kan op twee manieren:

  • met de uitnodigingsbrief die je thuis ontvangt
  • of met een voorschrift van je (huis)arts

Het onderzoek is volledig gratis als je bij een Belgisch ziekenfonds bent aangesloten. Je betaalt dus ook geen remgeld.

Als je de voorbije 2 jaar geen screeningsmammografie liet nemen, ontvang je een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO). Die uitnodiging geldt als voorschrift voor een screeningsmammografie. De brief stelt je meteen ook een dag en uur voor een afspraak in de mammobiel voor. Handig, maar je kunt die afspraak uiteraard altijd wijzigen.

Je beslist zelf of je deelneemt of niet. Informeer je goed. Dan weet je wat het onderzoek inhoudt en wat de bedoeling ervan is. Heb je vragen? Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be of bel het Centrum voor Kankeropsporing op het gratis nummer 0800 60 160 (elke werkdag van 9 tot 12 en van 13 tot 16 uur). Na het intikken van je postcode helpt het CvKO je graag verder.