Print

Kermissen van Scherpenheuvel en Schoonderbuken afgelast

 

De kermissen van Scherpenheuvel en Schoonderbuken gaan dan toch niet door. Alle veiligheidsmaatregelen voor de kermissen werden zorgvuldig voorbereid maar de sterk stijgende algemene trend van de besmettingscijfers van de laatste dagen maakt dat de organisatie van een kermis in de huidige omstandigheden niet voor de hand ligt.

Alle veiligheidsmaatregelen voorbereid

Een  week geleden werd  besloten om de kermissen van Scherpenheuvel en Schoonderbuken te laten doorgaan in de normale bezetting en  op de gewone plaatsen maar in een ingekorte versie van vier dagen nl. van 31 juli tot en met 3 augustus. Toen werd niet over één nacht ijs gegaan en werden alle opgelegde veiligheidsmaatregelen zorgvuldig voorbereid met de kermisuitbaters en de horeca alvorens tot deze beslissing te komen. Dat was ook nodig gezien de kermis van Scherpenheuvel één van de populairste en drukst bezochte kermissen van de regio is.

In de afgebakende kermiszones zou een veilige afstand verzekerd worden net als aan de kermisattracties zelf.  Er werden ook opgelegde in- en uitgangen en  een eenrichtingscirculatie voorzien. Er zou handgel ter beschikking gesteld worden en het aantal bezoekers zou permanent gemonitord worden door stewards zodat de toegang tot de  kermis op ieder ogenblik tijdelijk kon afgesloten worden indien dat voor de veiligheid nodig moest zijn. Ook werd het dragen van een mondmasker verplicht gesteld op de kermis.

Geen risico nemen bij stijgende besmettingscijfers

Kermis leeft bij ons, iedereen in Scherpenheuvel-Zichem en ver daarbuiten kijkt daar echt naar uit. Wij hebben dan ook alles gedaan opdat de kermissen kunnen doorgaan. De sterk gestegen besmettingscijfers maken echter dat wij niet anders kunnen dan de kermissen af te gelasten. Wij weten niet hoe de toestand de komende dagen zal evolueren. De algemene verwachting is dat de cijfers nog verder zullen stijgen. Wij willen dan ook geen enkel risico nemen. Veiligheid en gezondheid gaan boven alles. Vooral voor de kermisuitbaters is dit slecht nieuws want zij worden het hardst getroffen.

Zaterdagmarkt gaat nog  wel door

Voor alle duidelijkheid: de zaterdagmarkten gaan verder door. Ook de markt van 1 augustus kan doorgaan nu er die dag geen kermis is.  Op de markten is een mondmasker verplicht voor elke bezoeker vanaf 12 jaar. Dit was voor het eerst het geval vorige zaterdag 18 juli. Er waren een 2.500-tal bezoekers. Zij hielden zich aan de veiligheidsmaatregelen en droegen ook allemaal hun mondmasker.