Print

Erfgoedwandeling onthult rijke geschiedenis van Zichem

De stad Scherpenheuvel-Zichem voert samen met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) de laatste werken uit voor de realisatie van een interactieve wandeling langs het Zichems erfgoed. De voorbereidende werken startten in juni 2020, momenteel worden nog enkele sluitstukken afgewerkt zodat bezoekers vanaf 29 mei met de Witte op pad door Zichem kunnen.

De stad Scherpenheuvel-Zichem en de VLM werkten in de ontwikkelingsfase van de ‘erfgoedwandeling’, samen met enkele Zichemnaren, een concept en een verhaallijn uit voor een wandeling die de rijke geschiedenis van Zichem toont aan bezoekers. Om dit in het straatbeeld weer te geven, duiken er sinds vorig jaar geregeld nieuwe elementen op langs het traject van de erfgoedwandeling. Samen vormen ze een interactieve wandeling, begeleid door Zichems bekendste ‘inwoner’: de Witte.

De erfgoedwandeling zet de rijke geschiedenis en het erfgoed van Zichem in de kijker. Hiertoe werden verschillende sites heringericht: de Maagdentoren, het marktplein, de kerk, de Hemmekes en het station. Zichem zet zichzelf zo nog hoger op de toeristische kaart van de ruime omgeving.

Om het traject aangenaam te maken voor de wandelende gezinnen waar op gemikt wordt, werd nog een nieuwe wandel- en fietsbrug over de Demer geplaatst, vlak achter centrum de Hemmekes. Deze werd op dinsdag 27 april met een speciale kraan over de rivier gehesen en gaat binnenkort open voor gebruikers.

De brug vormt een laatste schakel uit de erfgoedwandeling. Maar ze betekent ook een veilige en aangename verbinding tussen Scherpenheuvel en de rest van het gebied de Merode. Mits nog enkele ingrepen kunnen wandelaars op hun tocht naar en van Scherpenheuvel binnenkort de drukke baan mijden en door het groen tot aan de abdij van Averbode en verder wandelen.

Aan de werken ging een administratieve en technische voorbereidingstijd van zeven jaar vooraf. De kostprijs van de werken bedraagt 450.000 euro waarvan 70 % gedragen wordt door Vlaanderen via het ‘Landinrichtingsplan Poort Scherpenheuvel’ en 30 % door de stad.